Aktuality

Centrum získalo jednu z hlavních cen v soutěži "Pošlete vzkaz příběhem"

Centrum Pohoda se na jaře letošního roku přihlásilo do soutěže „Pošlete vzkaz příběhem“. Tuto soutěž vyhlásila pojišťovna PVZP a cílem soutěže bylo propojit dvě generace – seniory s dětmi. Soutěž spočívala v tom, že zařízení poskytující služby seniorům se spojilo s organizací pracující s dětmi nebo mládeží. Senioři povyprávěli dětem zajímavý příběh ze svého života, ať už svůj nebo ten, který někde slyšeli a tento příběh významně ovlivnil jejich život. Děti si tento příběh na společném setkání vyslechly a následně ho měly kreativně zpracovat, přičemž fantazii se meze nekladly – děti mohly příběh nakreslit, vymodelovat, natočit na video např. jako divadelní představení, připravit jako audioknihu apod.

Naše zařízení oslovilo Základní školu Cihelní v Bruntále s nabídkou, zda by se s námi žáci školy chtěli projektu zúčastnit a zástupci školy byli z tohoto nápadu nadšeni.

20.4.2023 proběhlo první společné setkání, kdy děti navštívily Centrum Pohoda a dle zadání a pravidel soutěže dvě uživatelky centra odvyprávěly dětem svůj životní příběh. Jedna z uživatelek si připravila příběh o své panence, kterou má už víc než osmdesát let a o strastiplné cestě k jejímu zakoupení. Druhá uživatelka dala přednost veselým historkám o zvířatech, které doma zažívali při jejich chovu.  

Děti následně velmi poutavým způsobem oba příběhy našich uživatelek zpracovaly, takže jsme oba příběhy přihlásili do soutěže.

Do soutěže se s příběhy seniorů zapojilo přes 100 zařízení z celé ČR a velmi milým překvapením pro nás bylo, že příběh naší uživatelky, která vyprávěla o své panence a který pak děti zajímavě a nápaditě zpracovaly zaujal porotu natolik, že příběh získal jednu z pěti hlavních cen, a to 25.000 Kč pro Centrum Pohoda a 25.000 Kč pro ZŠ Cihelní v Bruntále.

V úterý 7.11.2023 navštívil centrum zástupce pojišťovny PVZP p. Martin Koukal, který předal oběma organizacím symbolický šek a zároveň věnoval oběma organizacím objemnou vzpomínkovou knihu, kde jsou příběhy všech seniorů zveřejněny.

V centru budou z finanční výhry zakoupeny pomůcky pro uživatele, a to především do volnočasových aktivit.

Tímto však pro nás mezigenerační spolupráce se ZŠ Cihelní Bruntál zdaleka nekončí, ale naopak už teď plánujeme společné akce, na kterých se budou opět naši senioři setkávat s dětmi.