Aktuality

Pošlete vzkaz příběhem

VZP vyhlásila kreativní soutěž „Pošlete vzkaz příběhem“, kde si klade za cíl propojit seniory s dětmi, a tak zmírnit mezigenerační propast mezi oběma skupinami. V rámci této soutěže se zařízení poskytující služby seniorům spojí s organizací pracující s dětmi. Senioři povypráví dětem zajímavý příběh ze svého života, ať už svůj nebo ten, který někde slyšeli a tento příběh významně ovlivnil jejich život. Děti tento příběh na společném setkání vyslechnou a následně ho kreativně zpracují, přičemž fantazii se meze nekladou – děti mohou příběh nakreslit, vymodelovat, natočit na video např. jako divadelní představení, připravit jako audioknihu apod.

Centrum navázalo spolupráci se ZŠ Cihelní Bruntál a 20. 4. 2023 tak proběhlo společné setkání žáků a dvou našich uživatelek. Hned na začátku děti, které centrum navštívily v doprovodu paní učitelek, předaly uživatelkám kytici tulipánů, čímž jim udělaly velkou radost.

Dle zadání a pravidel soutěže dvě uživatelky centra odvyprávěly dětem svůj životní příběh. Jedna z uživatelek si připravila příběh o své panence, kterou má už víc než osmdesát let a o strastiplné cestě k jejímu zakoupení. Druhá uživatelka dala přednost veselým historkám o zvířatech, které doma zažívali při jejich chovu. Ze začátku jsme byly s paní učitelkou zvědavé, jestli budou příběhy dnešní desetileté děti zajímat. Naše obavy se rozplynuly hned na začátku, protože děti vše napnutě sledovaly, ale nejen to. Řekly si i o další zajímavosti a měly spousty otázek. Hodně dětí se dotazovalo, jaké to dřív bylo ve škole, zeptaly se i na nějaký zážitek z války apod. Vzhledem k tomu, že šlo o setkání opravdu dvou zcela věkově odlišných generací, bylo nutné dětem vysvětlit některé pojmy, kterým nerozuměly – např. co je žebřiňák, jak to vypadalo o pouti, k čemu sloužila rákoska, čemu se říkalo oslovská lavice apod. Na závěr se všichni společně vyfotili a uživatelky popřály dětem, ať se jim dnešní setkání podaří zachytit co nejlepším a nejvýstižnějším způsobem.  Protože se celé setkání neslo v oboustranně příjemné atmosféře, těšíme se na další případnou spolupráci a doufáme, že v soutěži získáme nějaké pěkné ocenění.