Aktuality

Reminiscenční terapie s panenkou reborn

4.8.2023 jsme zařadili novou aktivitu a v rámci reminiscence jsme vyvolali v uživatelích zapomenuté pocity jako jsou ochranné a mateřské pudy za pomocí panenky reborn, která je svým vzhledem velmi blízce podobná živému novorozenci.

Reborn panenky vznikly ve Spojených státech amerických a těší se aktuálně obrovskému zájmu po celém světě. Překvapují svým realistickým vzhledem a úžasnými detaily, čímž se zcela odlišují od běžných panenek.

Panenky nejsou určeny jen dětem, ale např. pro seniory slouží jako terapeutická pomůcka, jelikož péče o ně, převlékání, přebalování, vožení v kočárku, chování nebo komunikace s panenkou pomáhá klientům trpícím těžkým stupněm demence s procvičením pohybu, jemné motoriky, a především s vyvoláním vzpomínek na vlastní minulost.

Uživatele tato nově poskytnutá aktivita naplnila radostí a štěstím. Mnohé uživatelky neskrývaly lásku a city, které projevovaly právě pevným objetím či polibky. Muži se naopak projevili tím, že si „živé miminko“, pochovali a tiše k němu promlouvali.