Aktuality

Uživatelé si oblíbili nový cvičící stroj

Uživatelé mají k dispozici nový cvičící stroj THERA Trainer, což je rehabilitační stroj pro osoby s omezenou pohyblivostí. Uživatelé mohou při tréninku sedět na vozíku nebo v křesle, osoby upoutané na lůžko využívají přístroj k provádění tréninku vleže.

Uživatelé si pohybovou aktivitu v podobě cvičení na stroji THERA Trainer velmi pochvalují. Cvičí v pravidelných intervalech, někteří horní končetiny, jiní dolní končetiny. Cvičení je pro uživatele zároveň malou společenskou akcí, protože vždy se sejde "parta" přátel, kteří se povzbuzují a zároveň přemýšlí (dle ujeté vzdálenosti), na jaká místa by se zrovna podívali. Každý výsledek zaznamenáváme a poté máme možnost porovnat, jak se uživatelům daří.  Velkou výhodou přístroje je, že k němu mohou pohodlně zajet i uživatelé na invalidním vozíku a není tak třeba, aby uživatel složitě nasedal tak jako např. na rotoped. Přístroj nabízí několik programů na procvičení rukou i nohou, uživatel se např. může stát řidičem vozidla a vyhýbat se provozu, a kromě samotného procvičování zde jde i o trénink paměti. Přístroj v závěru vyhodnotí celý průběh cvičení, takže se dozvíme, jak je uživatel aktivní, která noha je silnější, jaká je odjetá vzdálenost za daný čas. I pasivní cvičení je velkým přínosem pro jinak imobilní uživatele, kterým tento přístroj pomáhá zachovat hybnost kloubů a zároveň si při cvičení posilují svalstvo.

Tento přístroj byl zakoupen z dotace nadace ČEZ. Kromě přístroje THERA Trainer byla na nadaci ČEZ podána také žádost o dotaci na zakoupení laterálního lůžka pro uživatele. Projekt byl schválen ve výši 200.000 Kč a cvičební stroj i laterální lůžko již slouží uživatelům.