Aktuality

Zřízení pietní místnosti

Od roku 2014 poskytujeme v Centru sociálních služeb pro seniory Pohoda obecnou paliativní péči. Naší snahou je poskytnout uživateli komplexní, na kvalitu života orientovanou péči v závěru života v našem zařízení. Cílem je zmírnit nebo odstranit bolest a další tělesná a duševní strádání nemocného, poskytnout podporu jemu i jeho blízkým. Stále se snažíme péči zkvalitňovat a reagovat i na podněty našich uživatelů. Aby si mohli posedět a zavzpomínat na svého spolubydlícího, spolustolovníka zřídili jsme na úsecích pietní místa, kde uživatelé mohou posedět u parte nebo fotky zemřelého.
 
Další pietní místo jsme vytvořili v zahradě centra pod starou jabloní, kde mohou uživatelé zavzpomínat a zapálit svíčku za zemřelé.  Přemýšleli jsme, jak se může rozloučit rodina, pozůstalí někdy na dvoulůžkovém pokoji, kde nelze zastavit provoz, zajistit klid a dostatek času?

Proto jsme využili nabídky spolufinancování Moravskoslezského kraje v rámci programu na podporu zvýšení kvality sociálních služeb na rok 2022. Zažádali jsme o dotaci na zřízení pietní místnosti, dotace byla schválena v roce 2022. V prvním čtvrtletí roku 2023 jsme započali realizaci místnosti a v červnu byla místnost dokončena. Pietní místnost slouží k uctění památky zesnulého nejen rodinou, zavzpomínat zde mohou i uživatelé nebo zaměstnanci. Truchlit nyní mohou pozůstalí v klidném, bezbariérovém a diskrétním prostředí. Rozloučit se je možné bez časového omezení v kteroukoliv denní i noční hodinu.